DEN HAAG - Als de economie verder aantrekt, zal het kabinet het nog zuiniger aan gaan doen. Niet alleen de meevallers die het gevolg zijn van extra inkomsten voor de overheid, bijvoorbeeld doordat er meer belasting binnenkomt, verdwijnen dan in de schatkist. Ook geld dat overblijft doordat ministeries minder uitgeven, wordt dan gebruikt om het overheidstekort verder te verlagen.

Vicepremier Zalm heeft dat vrijdag gezegd na de ministerraad. Op dit moment mogen zogenoemde uitgavenmeevallers nog gewoon worden uitgegeven aan andere zaken.

Het nieuwe regime gaat pas in als er sprake is van een economische hoogconjuctuur. Het Centraal Planbureau bepaalt wanneer dat het geval is. Voor 2007 voorziet het CPB nog geen hoogconjuncctuur. Maar Zalm sluit niet uit dat het planbureau daar over een paar maanden anders over denkt.

Voorjaarsnota

Het kabinet stemde vrijdag in met de voorjaarsnota van minister Zalm, die het "succes van het beleid markeert". Na een aantal "lastige jaren" zal de koopkracht zich weer gunstig ontwikkelen.

Er is meer geld voor onder meer veiligheid en onderwijs. Ook de jeugdzorg wordt versterkt, waardoor de wachtlijsten eind dit jaar zullen zijn opgelost.