AMSTERDAM - Nederlandse bedrijven moeten snel goed personeel aan zich binden, voordat de arbeidsmarkt te krap wordt. Nu de economie zich herstelt, is dat de manier om toekomstige groei waarborgen. Dat liet adviesorganisatie Ernst & Young vrijdag weten bij de presentatie van de bedrijfsbarometer. "Alles komst straks neer op: hoe werf ik goede mensen", zei Ernst & Young-partner en voormalig CDA-politicus Marnix van Rij.

In het onderzoek, dat elke drie maanden verschijnt, tonen zakenmensen zich optimistischer dan de vorige keer. Van de zeshonderd ondervraagden vindt 44 procent de Nederlandse economie gezond. Dat was drie maanden ervoor 28 procent. Verder laten de cijfers zien dat bedrijfswinsten en -omzetten in de lift zitten.

Lente

"De lente is nu echt aangebroken", zei Van Rij. "Als bij onze volgende metingen de verwachtingen uitkomen, kunnen we zelfs over een zomer spreken." De ondervraagden denken dat de Nederlandse economie er over een jaar nog beter voorstaat.

Uit de cijfers komt ook naar voren dat ondernemingen het steeds moeilijker krijgen om goed personeel te krijgen. Ernst & Young adviseert dan ook flink te werven. Op die manier zijn ze goed voorbereid op straks, wanneer de opdrachten zich opstapelen.

Werven

Het werven is daarbij essentieel, zegt Van Rij. "De tijd van de manager die als een slager snijdt in zijn personeel is voorbij. We hebben behoefte aan de meevoelende leidinggevende, die visie heeft en personeel aan zich kan binden", aldus Van Rij.

Ernst & Young zelf voert op dit moment een "keiharde slag" om collega's. Het bedrijf zoekt accountants en fiscalisten. Dat een grotere vraag naar personeel leidt tot loonsverhogingen, vindt hij logisch.

Open grenzen

Van Rij is een voorstander van open grenzen. "Niet alleen Poolse bouwvakkers, maar ook ingenieurs kijken onze kant op. En je kunt erop vertrouwen dat een Russische natuurkundige een zeer goede opleiding heeft genoten."

Vanuit dat oogpunt hekelde hij ook onderdelen uit de inburgeringscursus van minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken. "Als een Chinese mevrouw wil trouwen met een Nederlandse meneer en ze heeft toevallig een diploma wiskunde van Harvard op zak, dan moeten we haar niet in een bus op weg naar de inburgeringscursus 'Tulpen uit Amsterdam' laten zingen. Zo iemand kan natuurlijk meteen aan de slag."