AMSTERDAM - Het volgende kabinet moet een begin maken met de volledige afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Daarbij moet een overgangsperiode van vijftien tot dertig jaar in acht worden genomen en de opbrengst moet naar de burgers worden gesluisd. Dat zegt president van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink vrijdag in Het Financieele Dagblad. Steeds meer mensen zouden oneigenlijk gebruik maken van de regeling.

De afschaffing moet en kan zonder verstoring van de huizenmarkt, betoogt Wellink in het ochtendblad. "De kunst is dat het heel geleidelijk moet gebeuren." Het voorstel van PvdA-leider Wouter Bos om de aftrek voor het hoogste belastingtarief af te schaffen, gaat Wellink niet ver genoeg. "Het is allemaal in de marge wat er nu gebeurt. Het fundamentele probleem wordt niet aangepakt. Het issue is dat tot geleidelijke afschaffing over een langere termijn moet worden besloten." De DNB-president stelt dat als iedereen weet dat het perspectief afschaffing is, niet bij ieder stapje onzekerheid ontstaat.

De argumenten voor afschaffing worden volgens Wellink steeds 'dwingender', vooral omdat de aftrek de markt verstoort. Aan het oorspronkelijke doel van de regeling, het stimuleren van het eigen huizenbezit, draagt de regeling al lang niet meer bij, stelt Wellink. "Waar het op neerkomt, is dat mensen die een huis bezitten aan elkaar de bonus van de hypotheekrenteaftrek doorschuiven. Voor hen is er geen probleem. Maar starters op de woningmarkt komen hier niet meer tussen, of zij moeten zich diep in de schulden steken om die bonus te betalen."

De aftrek kost de fiscus nu bijna twaalf miljard euro per jaar, schrijft de krant. Dat de hypotheekaftrek al honderd jaar bestaat, vindt Wellink geen argument voor handhaving. Wel kan de maatregel pas door het volgende kabinet worden genomen. Gevolgen voor de huizenprijzen sluit de bankvoorzitter niet uit, maar angst voor een crisis is volgens hem niet aan orde.