PARIJS - Het Europese staalconcern Arcelor heeft in het eerste kwartaal van dit jaar zijn winst zien zakken. Het nettoresultaat ging bijna 20 procent omlaag tot 761 miljoen euro. De staalproducent verwacht echter "een zeer goed" tweede en derde kwartaal, waarbij het zich baseert op een grote vraag naar staal.

Arcelor maakte vrijdag zijn kwartaalresultaten bekend. De omzet nam toe met 17,3 procent tot 9,56 miljard euro. Door de overname van het Canadese concern Dofasco liepen de schulden van het concern sterk op, van 1,23 miljard tot 5,74 miljard euro.

Overnamebod

Het Indiase staalconcern Mittal brengt binnenkort officieel een overnamebod uit op Arcelor. Bekend is dat het bod ongeveer 18,6 miljard euro bedraagt. De Europese staalproducent is er helemaal niet van gediend. Om zijn aandeelhouders ertoe te bewegen niet op het bod in te gaan, koopt Arcelor 150 miljoen eigen aandelen terug, zo maakte het vrijdag bekend.

De terugkoopactie kost de onderneming ongeveer 7,5 miljard euro. Begin april liet het concern weten een bedrag van 5 miljard euro aan de aandeelhouders ten goede te laten komen.