AMSTERDAM - Nederlanders moeten in de toekomst vermoedelijk langer doorwerken. Omdat de vergrijzing vraagt om meer arbeidsaanbod is het logisch dat de pensioengerechtigde leeftijd uiteindelijk met twee jaar wordt verhoogd. Dat staat in het donderdag gepresenteerde jaarverslag van De Nederlandsche Bank (DNB).

Volgens DNB-president Nout Wellink is het logisch als de pensioenleeftijd eerst in 2015 met één jaar wordt verhoogd en tien jaar later met nog een jaar, tot 67 jaar. "Deze stappen verdienen serieuze overweging en zijn logisch omdat de levensverwachting en de individuele welvaart stijgen."

Over de Nederlandse en de wereldeconomie is DNB positief. De groeivooruitzichten zouden in jaren niet zo goed zijn geweest. Maar de groei van de economie in de eurozone laat te wensen over. "Hervormingsmaatregelen worden als bedreigend ervaren."

Andere risico's noemt de bank het 'ongekend hoge' tekort op de lopende rekening van de Amerikaanse betalingsbalans, de 'buitengewoon lage' rente en de stijging van de prijzen van de grondstoffen, waaronder olie.