DEN BOSCH - Een van Nederlands meest bekende beleggingsexperts is overleden. Analist Theo Kraan is woensdag omgekomen bij een ongeluk, zo meldde zijn werkgever Van Lanschot Bankiers donderdag. Kraan was directeur Effecten en Beleggen bij de Bossche bank.

Kraan begon zijn loopbaan als commissionair in effecten in Amsterdam. In 1978 werd hij procuratiehouder van De Wed. Tjeenk & Co. In 1984 trad hij in dienst van ABN Bank. Later volgde een benoeming tot hoofd van de afdeling beleggingsadvies bij ABN Amro. Vervolgens stapte hij over naar CenE Bankiers, dat in 2004 werd overgenomen door Van Lanschot.

Kraan gaf regelmatig beleggingscommentaar op radio en televisie vanwege zijn heldere analyses. Ook was hij veelgevraagd als columnist bij diverse financiële bladen, waaronder De Telegraaf. Vorig jaar ontving hij de beleggingsprijs 'lifetime achievement award'. Deze prijs is bestemd voor mensen die een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de markt voor beleggingsfondsen.

"De bijdrage van Theo Kraan aan Van Lanschot is enorm geweest. Sinds zijn indiensttreding heeft hij op onnavolgbare en uiterst professionele wijze zijn rol als directeur Effecten en Beleggen weten uit te dragen", liet zijn werkgever weten in een reactie. De enorme ervaring van Kraan in het effectenvak leidde volgens de bank tot adviezen die altijd goed onderbouwd en nooit modieus waren. "De mens Theo Kraan laat een grote leegte achter."

Humor

Hoofd beleggingsadvies San Lie van ABN Amro zei in een reactie: "Wij herinneren ons Theo als een kundig beleggingsspecialist, maar ook als een zeer warme persoonlijkheid, die vaak op humoristische wijze serieuze beleggingsthema's onder de Nederlandse bevolking populair heeft gemaakt."

Ook handelaar René Bastianen van Eureffect is behoorlijk geschrokken van het nieuws. "Hij was een goede, integere man. Zo stond hij ook bekend in de financiële wereld. Wij betreuren zijn dood ten zeerste", aldus Bastianen. Hij heeft jaren samengewerkt met Kraan bij ABN Amro. "Je kon goed met hem samenwerken en lachen. Hij was een goede belegger".

De politie had eerder al bekendgemaakt dat een 60-jarige man uit Zeist op een recreatieterrein in het Brabantse Loon op Zand om het leven was gekomen toen zijn open jeep omsloeg. De politie heeft getuigen gehoord en sluit niet uit dat Kraan kort voor het ongeluk onwel is geworden. Zijn bijrijder, een 34-jarige inwoner van het Belgische Halsbeek, bleef ongedeerd.

Op internet is een condoleanceregister geopend.