WASHINGTON - Het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten, de zogeheten federal funds rate, is met een kwart procentpunt verhoogd tot 5 procent. Dat is woensdag besloten door het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve (Fed). De rente staat nu op het hoogste punt sinds april 2001.

Het is de zestiende achtereenvolgende keer dat de Fed het rentetarief heeft verhoogd. Het rentebesluit was algemeen verwacht door analisten. Zij waren daarom vooral benieuwd naar de begeleidende verklaring van Fed-president Ben Bernanke.

Uit die verklaring kwam naar voren dat de Fed mogelijk nog niet klaar is met het verhogen van de rente. "Mogelijk zijn er nog enkele renteverhogingen nodig om de inflatie onder controle te houden. De omvang en de timing van deze maatregelen zullen voor een groot deel afhangen van de economische ontwikkelingen en de beschikbare data", aldus de toelichting. Vorige week zinspeelde Bernanke nog op een mogelijke pauze in de reeks renteverhogingen.

Het beleidsbepalende Open Market Committee van de Federal Reserve hield vast aan de verwachting dat de economische groei in de VS dit jaar iets zal vertragen. De gevaren voor de prijsstabiliteit blijven binnen de perken, al kunnen de hoge energie- en grondstoffenprijzen wel een gevaar voor de inflatie vormen, aldus de Fed.

De inflatie in de VS, exclusief de sterk schommelende prijzen voor voedsel en energie, bedroeg in maart 2 procent. Dat is meer dan Bernanke graag zou zien. Hij ziet de inflatie het liefst tussen de een en twee procent. De Fed verwacht dat de kerninflatie dit jaar circa 2 procent bedraagt.

De rente in de VS is nu de hoogste van de landen van de G7, de groep van de zeven rijkste industrielanden. De rente in de landen van de eurozone staat momenteel op 2,5 procent en die in Japan op bijna nul procent. De Europese Centrale Bank hintte vorige week nog op een renteverhoging bij de komende rentevergadering in juni. De Japanse centrale bank verhoogt waarschijnlijk in juli de rente.

Het rentebesluit werd unaniem genomen door het FOMC. De huidige reeks van renteverhogingen door de Fed is de langste sinds de jaren zeventig. Het was het tweede rentebesluit onder leiding van Bernanke. Hij volgde eind januari Alan Greenspan op. De volgende rentevergadering van de Fed staat gepland voor eind juni.