GENEVE - Wereldwijd zijn meer dan 12 miljoen mensen het slachtoffer van moderne slavernij. Vooral in Azië worden veel mensen gedwongen te werken onder vaak erbarmelijke omstandigheden. Dat stelt de Internationale Arbeidsorganisatie ILO in een woensdag verschenen rapport.

Volgens de aan de Verenigde Naties gelieerde organisatie vindt moderne slavernij vooral plaats in Azië, waar naar schatting 9,5 miljoen mensen gedwongen arbeid verrichten. Het gaat vooral om arme boeren in India en Pakistan die als een soort lijfeigenen door het leven gaan. In Birma worden mensen door het leger gedwongen wegen en militaire kampen aan te leggen en mijnenvelden op te ruimen, aldus het rapport.

In Zuid-Amerika zijn 1,3 miljoen mensen het slachtoffer van gedwongen arbeid en in Afrika 1,2 miljoen mensen. In de geïndustrialiseerde landen zijn zo'n 360.000 mensen het slachtoffer van moderne slavernij, aldus de ILO. Hierbij gaat het vaak om geforceerde prostitutie, maar ook om gedwongen arbeid in restaurants, hotels of de landbouw.

Vrouwen en kinderen

Volgens de ILO is ongeveer 55 procent van slachtoffers van moderne slavernij vrouw en bijna de helft kind. Slavernij werd in 1926 door een internationale conventie verboden.