BRUSSEL - Fabrikanten mogen niet langer ongefundeerde claims op hun voeding vermelden. Het Europees Parlement en de 25 EU-landen hebben daarover woensdag in Brussel een akkoord bereikt, aldus een woordvoerster van huidig EU-voorzitter Oostenrijk.

Producenten moeten beweringen als 'goed voor hart- en bloedvaten' en 'slank binnen een week' voorleggen aan het EU-agentschap voor veilige voeding EFSA. Dat moet binnen zes maanden reageren, anders is de claim automatisch toegestaan. Doel is dat onjuiste en misleidende beweringen verdwijnen.

Ongezond

Omstreden is dat gezondheidsaanprijzingen mogelijk blijven op ongezonde producten: een lolly vol ongezonde suiker mag vermelden 'met vitamine A' of '0 procent vet'. Wel moet er in dat geval met even grote letters op het etiket staan: 'bevat veel suiker'.

Europarlementslid Ria Oomen (CDA) is sceptisch over de regels voor aanprijzingen op ongezonde producten. "Te ingewikkeld", vindt ze. "Er bestaan toch al regels tegen misleidende reclame? Beter is om op elk product de voedingswaarde te vermelden."

Consumentenbond

De Consumentenbond is eveneens bezorgd over de gezondheidsclaims op vette, zoute of suikerrijke voeding. Deze producten kunnen beter helemaal geen gezondheidsclaims bevatten. "Anders wordt de consument nog steeds verleid om ongezonde producten te kopen", aldus de bond, die wijst op het groeiende overgewicht van Europeanen.

De Consumentenbond gaat Europarlementsleden oversized T-shirtsuitdelen met de tekst: onze gezondheid staat op het spel. Stemt u voor M of wordt het XXXL? De 732 leden van het Europees Parlement stemmen dinsdag over het onderhandelaarsakkoord, dat vrijwel zeker wordt goedgekeurd. PvdA'ster Dorette Corbey is verheugd dat er wetgeveing komt: als onderhandelaar namens de socialisten was ze nauw bij het resultaat betrokken.

Betuttelend

VVD'er Jules Maaten is tevreden "dat we veel betuttelende bureaucratische procedures uit het voorstel kunnen schrappen", aldus Maaten. "Voor consumenten is het betrouwbaarder, voor bedrijven toch werkbaar."