BRUSSEL - Europees Commisaris Neelie Kroes onderhandelt met de FGH Bank over een lening om een verlies van ongeveer 1,8 miljoen euro te dekken, dat zij heeft geleden bij de verkoop van twee kantoorpanden. Als onderpand voor die lening zal haar privéwoning in Wassenaar dienen. Dat heeft haar woordvoerder woensdag meegedeeld.

De woordvoerder ontkent ten stelligste dat de van witwassen verdachte zakenman Jan-Dirk Paarlberg zich persoonlijk garant heeft gesteld voor haar privéwoning. Kroes heeft volgens hem sinds 20 april van dit jaar geen officiële banden meer met Paarlberg, die zich wel mede garant had gesteld voor de aankoop van twee kantoorpanden.

Die zijn in april echter verkocht. Als bewijs voor het definitief doorknippen van de band met Paarlberg geldt een verklaring van de FGH Bank.

Garantie

Kroes kocht in het verleden twee kantoorpanden. De twee panden zelf, haar eigen huis in Wassenaar en een garantie van Paarlberg dienden als borg. Volgens de woordvoerder zou pas in laatste instantie de garantie van Paarlberg op tafel komen. "Daarbij heeft Paarlberg zich nooit garant gesteld voor de woning", aldus de woordvoerder. Een woordvoerder van het Kadaster bevestigde deze lezing.

Kroes wilde al langer van de borgstelling van Paarlberg af. Een woordvoerder van haar kabinet in Brussel, de persoonlijke staf van de Eurocommissaris, verklaarde eerder al dat het in bankkringen soms bijna een jaar kan duren voordat zo'n garantie definitief is opgeheven. Dat is pas officieel gebeurd in april van dit jaar.

Vragen

Twee weken geleden stelde Europarlementariër Erik Meijer van de Socialistische Partij al vragen aan voorzitter José-Manuel Barroso van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, over het feit dat Kroes toch langer dan beloofd zakelijke banden gehad zou hebben. Voor zover bekend zijn die vragen nog niet beantwoord.