BRUSSEL - Beweringen als 'light' of 'goed voor het hart' moeten voortaan echt wetenschappelijk kloppen. Fabrikanten mogen niet langer zomaar van alles beloven. De grootste fracties van het Europees Parlement hebben daarover een compromis bereikt, dat naar verwachting woensdag goedkeuring krijgt van de EU-landen.

Onderhandelaar Dorette Corbey, Europarlementslid namens de PvdA, heeft dat dinsdag gemeld. Fabrikanten moeten hun beweringen gaan voorleggen aan het Europese agentschap voor veilig voedsel EFSA. Als die niet binnen een half jaar bezwaar maakt, is het toegestaan.

De gezondheidsbeweringen mogen alleen nog op gezonde voedingswaren mits ook het nadeel is vermeld. Op een pak zoete yoghurt mag staan '0 procent vet', maar dan moet het pak ook melden dat er veel suiker in zit.

Voor beweringen gericht op kinderen ('bevordert de groei') komen zwaardere regels. Merknamen als van het afslankmiddel 'Slimfast' moeten ook wetenschappelijk gaan kloppen: lukt dat niet, dan wordt de naam op den duur verboden.

Alcohol

Wijn en andere alcoholhoudende drank waren tot het laatste moment een twistpunt tussen de politici. Vooral Zuid-Europese landen wilden op de flessen graag slogans kunnen vermelden als 'verrijkt met vitamines'. Corbey verzette zich er fel tegen om alcohol aan te prijzen als gezond. Compromis is dat alleen beweringen over calorieën en alcoholpercentages op sterke drank zijn toegestaan.

"Heel belangrijk dat er nu wetgeving komt", oordeelde Corbey. "De wildgroei in beweringen is zeer onwenselijk, want die is misleidend voor consumenten. Uit onderzoek van Europese consumentenorganisaties blijkt dat mensen de beweringen geloven en dat ze aanzetten een product te kopen."

Corbey hekelt CDA en VVD, die aanvankelijk meer vrijheid wilden voor de fabrikanten. Dat betrof onder andere de procedure voor toelating van een gezondheidsbewering.