ROTTERDAM - De avondploeg van ADM Europoort Bulk Terminal in de Rotterdamse haven heeft dinsdag het werk neergelegd. Daarmee hebben circa tien havenwerkers het spits afgebeten voor een 48-uursstaking bij het bedrijf waar ruim veertig mensen werken.

Volgens bestuurder Ruud Wennekes van FNV Bondgenoten ligt er nu een schip met soja halfvol aan de kade en wordt gedurende de actie niet meer geladen en gelost. De vakbond wil bij de werkgever meer loon afdwingen in de onderhandelingen over een nieuwe cao.

Directeur René Brand van ADM Nederland stelt dat er een "positief pakket" op tafel ligt en dat het bedrijf "wel concurrerend moet blijven".

Bij het ernaast gelegen ADM Europoort, waar de op de terminal geloste goederen worden verwerkt, dreigt de FNV-bond eveneens met acties wegens een cao-conflict en onenigheid over een reorganisatie. Brand vindt dat de reorganisatie los staat van de cao, die geldt voor ruim 150 van de circa 230 medewerkers. Ook moet de bond volgens hem niet vergeten dat ADM blijft investeren in nieuwe productie zoals biodiesel, om de locatie levensvatbaar te houden.