UTRECHT - In het rijtje van posten waarop mensen het afgelopen jaar hebben bezuinigd, staat voeding op de vierde plaats. Dit blijkt uit een peiling die het Nibud en het Voedingscentrum hebben gehouden onder een kleine achtduizend bezoekers van hun websites. Zij wilden weten waarop mensen bezuinigen en welke plaats voeding daarbij inneemt.

Drie van de vijf mensen die de enquête hebben ingevuld, hebben het afgelopen jaar moeten bezuinigen. Bijna de helft van hen heeft op voeding bezuinigd. Zij kopen goedkopere producten, gaan op zoek naar aanbiedingen, of gaan minder vaak uit eten.

Een derde van de huishoudens met een inkomen onder de 1000 euro netto per maand geeft aan soms de warme maaltijd over te slaan. Van de huishoudens met een inkomen tussen de 1000 en 2000 euro zegt 17 procent dat te doen.

Tussendoortjes

Hoewel de peiling geen representatieve steekproef is, geven de uitkomsten wel aan hoe mensen bezuinigen, aldus een woordvoerster van het Nibud. Als er op voedingsproducten wordt bezuinigd, is het vaak op tussendoortjes, alcohol, frisdrank en vlees.

Op groenten en fruit wordt het minst vaak bezuinigd. Ook vis scoort niet hoog als bezuinigingspost. Wel blijkt uit de peiling dat mensen met een lager inkomen er vaker voor kiezen minder aan fruit en vis uit te geven.

Aan de enquête hebben vooral vrouwen (85 procent) meegedaan.