UTRECHT - De Arbo Unie gaat na twee eerdere bezuinigingsrondes bijna 580 banen schrappen. Ongeveer 150 mensen zullen met gedwongen ontslag moeten. Dat heeft de voorzitter van de hoofddirectie, Dick van der Laan, dinsdag laten weten. De Arbo Unie is de grootste onafhankelijke arbodienst van Nederland.

Eerder schrapte het bedrijf ook al ongeveer 580 voltijdbanen. Toen moesten 350 medewerkers gedwongen met ontslag. Daarnaast vertrokken 365 medewerkers door natuurlijk verloop. Enkele jaren geleden telde de Arbo Unie nog 4000 medewerkers.

De bonden hebben een sociaal plan voorgesteld aan de Arbo Unie, maar volgens een woordvoerster is dit te duur. Het bedrijf wil daarom opnieuw om de tafel met de bonden. Ook heeft het bedrijf medewerkers die kunnen blijven, gevraagd vakantiedagen in te leveren.

Ziekteverzuim

De reorganisatie is volgens directeur Van der Laan onder meer nodig omdat het ziekteverzuim de laatste jaren is gedaald van 6 procent naar onder de 4 procent. "We zijn een marktgerichte organisatie en moeten elk jaar ons eigen geld verdienen en dat krijgen we van de bedrijven die bij ons zijn aangesloten", aldus Van der Laan.

"Eigenlijk zijn we het slachtoffer van ons eigen succes. Voor de bv Nederland is dit een goede zaak maar voor ons betekent het minder werk. De Arbo Unie bestaat honderd jaar en we moeten aanpassingen doorvoeren om nog eens honderd jaar te blijven bestaan."

Verbaasd

Een woordvoerder van Abvakabo FNV reageert verbaasd op het bekendmaken van de gedwongen ontslagen. "We zijn nog aan het onderhandelen over het sociaal plan. Dat is afgewezen door de Arbo Unie en zij hebben een eindbod gedaan. Daar moeten de leden zich nog over uitspreken. Gedwongen ontslag willen we daarmee voorkomen", aldus de woordvoerder.