AMSTERDAM - KPN heeft de eerste drie maanden van dit jaar meer winst en omzet gehaald. Het telecomconcern presteerde beter dan analisten hadden verwacht. KPN liet een winst zien van 384 miljoen euro vergeleken met 273 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

De omzet nam toe van 2,9 miljard euro tot 3 miljard, zo liet het bedrijf dinsdag weten. Analisten hadden gerekend op een winst van 319 miljoen euro.

Vooral de divisie Mobiel draaide het eerste kwartaal goed. Zowel de opbrengsten als het bedrijfsresultaat nam toe. Dit laatste resultaat kwam uit op 159 miljoen euro tegenover 108 miljoen vorig jaar. De omzet steeg mede dankzij de overname van Telfort in Nederland vorig jaar.

Recordkwartaal

De Duitse dochter van KPN, E-Plus, heeft een recordkwartaal achter de rug. Het aantal klanten groeide met 700.000, het hoogste aantal dat ooit in een kwartaal is behaald. E-Plus, dat actief is op de markt voor mobiele telefonie, bedient nu 11,4 miljoen klanten. In België groeide het aantal klanten 15,8 procent tot ruim twee miljoen.

De divisie Vast van KPN kampte met een dalend bedrijfsresultaat. Dit ging van 412 miljoen euro naar 396 miljoen. Steeds meer klanten zeggen hun vaste telefoonverbinding op. Daar staat tegenover dat het concern is gekomen met bellen en televisie via het internet. Deze initiatieven zijn succesvol, stelt KPN.

Overname

Het marktaandeel van KPN op de markt voor breedbandaansluitingen is het eerste kwartaal bijna 2 procentpunten gestegen tot 37,9 procent. Het concern kreeg meer klanten binnen, mede dankzij de overname van Speedlinq.

Om onder meer de dalende resultaten van het onderdeel Vast op te vangen, heeft KPN een reorganisatie op gang gebracht. Deze plannen verlopen voorspoedig, aldus het concern. Het aantal volledige banen is met 2777 afgenomen.