LEUSDEN - Doe-het-zelfketen Gamma verlaagt permanent de prijzen van meer dan vijfhonderd artikelen. Dat liet de bouwmarkt maandag weten. De concurrent van ketens zoals Praxis, Formido en Hornbach doet dat wegens "minder gunstige marktontwikkelingen".

"Steeds minder mensen verhuizen en over het algemeen speelt het economische klimaat ons parten", lichtte de directeur van Gamma, Harm-Jan Stoter, toe. Volgens Stoter loopt het aantal klanten terug. Ook geven ze gemiddeld minder uit dan een paar jaar geleden. "Enige jaren geleden was dit nog een markt met 7 tot 8 procent groei per jaar. Nu is er een krimp van 1 tot 2 procent", aldus Stoter.

Gamma zegt de grootste bouwketen te zijn in Nederland, met een marktaandeel van ongeveer 24 procent en 155 vestigingen. De keten valt onder moederbedrijf Intergamma, dat tevens op de markt is met Karwei. Bij Gamma zijn er ongeveer 2000 voltijdbanen. De keten, gebaseerd op franchise, behaalt jaarlijks een omzet van ongeveer 1 miljard euro.

Gamma brengt de nieuwe prijzen onder de aandacht via advertenties in dagbladen. De lagere prijzen gelden voor basisproducten zoals meubelplaat, spijkers en schroeven en een aantal merkartikelen van Knauf, Bosch en Gardena.

Of Gamma hiermee een prijzenslag in de sector ontketent, weet Stoter niet. "Anderen moeten maar doen wat ze willen doen", aldus de directeur. Woordvoerders van concurrenten Praxis, Formido en Hornbach waren nog niet bereikbaar voor commentaar.