NEW YORK - De Amerikaanse bank Wachovia, vierde op de ranglijst van grootste banken in de Verenigde Staten, koopt voor 25,5 miljard dollar haar sectorgenoot Golden West Financial. De betaling vindt plaats in contanten en aandelen, zo maakte Wachovia zondag bekend.

Per aandeel bedraagt de overnamesom 81,07 dollar. Dat is 15 procent meer dan de slotkoers van het aandeel Golden West van eind vorige week. Wachovia kan met de aankoop zijn positie in Californië goed verstevigen en tevens een grote partij worden op de hypotheekmarkt.

De overname zal in het laatste kwartaal van dit jaar worden beklonken. Het is de derde maal in zes maanden tijd dat Wachovia een bank in Californië koopt. De bankcombinatie krijgt 699 miljard dollar onder haar hoede en een beurswaarde van 117 miljard dollar.

Golden West is eigendom van het echtpaar Herbert en Marion Sandler. Ze zijn ruim zeventig jaar oud en combineren met elkaar de topfuncties bij de bank. De Sandlers richtten de bank in 1963 op als spaarbank. Hun belang in Golden West bedraagt 19,4 procent. Gemeten aan het bod van Wachivia is dat belang nu 4,9 miljard dollar waard.

Overnames

Wachovia is groot geworden door overnames. Topman Kenneth Lewis gaf de bank haar naam toen First Union de bank Wachovia in 2001 overnam. Volgens de krant New York Times gaf het bestuur zondag toestemming voor de overname tijdens een door de bank gesponsord golftoernooi.