DEN HAAG - Nederland wil dat China harder optreedt tegen de explosieve groei van nepartikelen in eigen land. "Hoe groter de rol van China in de wereldeconomie, hoe schadelijker de effecten van piraterij voor het Nederlandse bedrijfsleven", zegt staatssecretaris Karien van Gennip (Economische Zaken) in een interview met De Telegraaf van zaterdag.

Later dit jaar reist Van Gennip naar China om met haar collega Bo Xilai te praten. "Ik heb me hard gemaakt voor de toegang van Chinese truien tot Europa, dan mag ik ook iets van Peking terugverwachten." Zeker de helft van de 450 miljard euro aan namaakartikelen in de wereld komt uit China.

Ook het Nederlandse bedrijfsleven lijdt schade, aldus Van Gennip. "Globalisering is goed. Vrije handel levert ons meer voordelen op dan nadelen. Maar dan moeten ze ook in China het spel wel eerlijk spelen."

"Politiek blijft er in Nederland alleen steun voor globalisering als bedrijven ook kunnen verdienen aan hun innovaties. Een ondernemer die zwaar investeert in een mechaniekje om garagedeuren van afstand te openen, wil niet dat iedereen voor illegale kopieën uit China kiest."