BRUSSEL - De Europese ministers van Financiën zijn optimistisch over de economie in de nabije toekomst. Volgens minister Gerrit Zalm van Financiën delen de meesten van zijn collega's in de EU, donderdag en vrijdag bijeen in Brussel, het gevoel dat het de goede kant op gaat.

Volgende week zal de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, een nieuwe raming voor 2006 presenteren die hoger is dan de voorspelling van afgelopen najaar, toen 'Brussel' uitging van 1,9 procent groei in de eurolanden.

Zalm zei dat het in Nederland extra goed gaat. Hij baseerde zich op de hoge belastinginkomsten. "De economische opgang is nog sterker aan het doorzetten dan het toch al optimistische scenario van het CPB", sprak Zalm. Het Centraal Planbureau raamt voor dit jaar een groei van 2,75 procent.

Extra belasting

De Europese ministers hebben kort gesproken over een Luxemburgs voorstel om oliemaatschappijen extra te belasten omdat die het meest zouden profiteren van de huidige hoge olieprijzen. Het is zo goed als uitgesloten dat zo'n extra belasting er komt, want daar is unanimiteit voor nodig. Zalm is alvast tegen.

Ook een proefballonnetje van de Fransen om alle overheden in Europa te verplichten een bepaald deel van hun opdrachten uit te zetten bij kleine en middelgrote ondernemingen, kreeg nauwelijks steun.