BREDA - Wie in Den Bosch een huis koopt, betaalt daar gemiddeld het meest voor. Dat blijkt uit onderzoek van de woonsite Dimo. Die vergeleek de huizenprijzen in de twintig grootste gemeenten van Nederland. In Groningen staan de goedkoopste woningen. Dimo heeft alleen gekeken naar verhandelde huizen.

De gemiddelde prijs voor een koopwoning in Den Bosch lag in de eerste drie maanden van dit jaar op 263.671 euro. Ter vergelijking: de duurste koopwoningen stonden vorig jaar in Haarlemmermeer met een gemiddelde prijs van 252.408 euro.

Haarlemmermeer volgt Den Bosch op gepaste afstand met een gemiddelde koopprijs van ruim 256.000 euro in het eerste kwartaal van 2006. Op de derde plaats staat Breda (255.004 euro).

Groningen

Groningen is de hekkensluiter van het lijstje met een gemiddelde koopprijs van 167.711 euro. Dat is wel 58 procent meer dan in dezelfde periode in 2001. Daarmee is in Groningen de prijsstijging van koopwoningen het hoogst.

Dimo baseert zich bij het onderzoek op gegevens van het kadaster, dat alle woningtransacties in Nederland registreert. Dat in tegenstelling tot makelaarsvereniging NVM die haar cijfers baseert op de transacties gedaan door NVM-makelaars (ongeveer de helft van de woningmarkt).