DEN HAAG - Shell heeft vrijdag bevestigd in gesprek te zijn met de Kazachstaanse overheid over een belangrijke olieconcessie in de Kaspische Zee. Minister Bot van Buitenlandse Zaken meldde donderdag dat hij van de Kazachstaanse president Nazarbajev de toezegging heeft gekregen dat Shell een concessie krijgt voor het veld Nursultan. De oliemaatschappij zou dan gaan samenwerken met het staatsbedrijf KazMunaiGaz (KMG).

Volgens een woordvoerder van het Brits-Nederlandse concern zit er "goede voortgang" in de gesprekken. "Wij zijn blij met de support die we krijgen van de Nederlandse regering." Nursultan is in potentie een belangrijk oliewinningsgebied voor de kust van Kazachstan. Andere belangrijke velden zijn Kashagan en Tengiz.

Cheney

Shell neemt al deel in het Kashagan-project, dat de grootste oliereserves buiten het Midden-Oosten herbergt. Bij Tengiz zijn de Amerikaanse concerns ChevronTexaco en ExxonMobil de belangrijkste partners van KMG. De Amerikaanse vice-president Cheney zou ook azen op contracten voor Amerikaanse concerns voor Nursultan.