PUERTO IGUAZU - Bolivia heeft toegezegd dat zijn gasleveranties aan Brazilië en Argentinië gewoon doorgaan. Over de prijs van het gas wordt later onderhandeld. Dat is de uitkomt van spoedoverleg dat de staatshoofden van Bolivia, Argentinië, Venezuela en Brazilië in de Argentijnse plaats Puerto Iguazu hebben gevoerd.

Maandag maakte Bolivia bekend zijn olie- en gasvelden te nationaliseren. Daarmee kwam president Evo Morales zijn verkiezingsbelofte na. Hij had buitenlandse olieconcerns ervan beschuldigd de energiereserves van zijn land te misbruiken en had toegezegd met de opbrengst van het gas de armen in zijn land te zullen helpen.

De nationalisatie leverde veel onrust op, zeker in Brazilië, dat de helft van het gas dat het nodig heeft uit Bolivia haalt. Na het overleg lieten de Argentijnse president Nestor Kirchner en zijn Braziliaanse ambtgenoot Luiz Inacio Lula da Silva zich optimistisch uit. De Venezolaanse president Hugo Chavez woonde het overleg bij als groot medestander van Bolivia. Hij betoogde dat de besprekingen een positief effect zullen hebben op de belangen van Latijns-Amerika.

Armoedegraad

Bolivia heeft na Venezuela de grootste gasreserves van Latijns-Amerika, maar het heeft ook de hoogste armoedegraad van de regio. De Braziliaanse president Lula da Silva toonde begrip voor de maatregelen die het land heeft genomen om de arme bevolking te helpen.

De onderhandelingen over een nieuwe prijs voor het Boliviaans gas zullen "op de meest democratische manier" worden gevoerd, aldus Lula da Silva. De Braziliaanse president deed een toezegging voor nieuwe onderhandelingen ondanks oppositie in eigen land. Petrobras, het Braziliaanse staatsenergieconcern, weigert een prijswijziging te accepteren.

Onvriendelijk

Petrobras had de nationalisatie "onvriendelijk" genoemd en laten weten zijn investeringen in Bolivia op te schorten. Het concern hoopt op een speciale behandeling omdat het de grootste onderneming is die in Bolivia actief is. Het heeft er 1,5 miljard dollar geïnvesteerd.

Brazilië heeft een speciaal contract lopen voor de afname van Boliviaans gas. Dat contract loopt tot 2019 en voorziet in een prijs van 3,80 dollar per duizend kubieke meter. Dat is ver beneden de marktpijs. De Verenigde Staten bijvoorbeeld betalen zeker vier keer zo veel. De vier presidenten lieten weten dat de nieuwe gasprijs "een evenwicht tussen producerende en verbruikende landen moet weergeven". De onderhandelingen over de prijs dienen "rationeel en evenwichtig" te zijn.