ALMATY - Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft donderdag van de Kazachstaanse president Nazarbajev de toezegging gekregen dat Shell een grote olieconcessie krijgt in het Nursultan veld in de Kaspische sector. De deal stond onder zware druk van de Amerikanen, die de concessie ook graag binnen wilden slepen. Maar Bot was de Amerikaanse vice-president Cheney, die vrijdag voor dat doel naar de Kazachstaanse hoofdstad Astana komt, net voor.

Shell gaat in het olieveld samenwerken met de Kazachstaanse oliemaatschappij Kazmunaigas. Hoe groot de concessie precies is, wilde Bot na afloop van het gesprek met de president niet kwijt. Maar het komt overeen met de wens van Shell, zei hij. Een woordvoerder van het concern kon donderdagavond geen commentaar geven.

Opluchting

Als de toezegging aan Bot ook daadwerkelijke gestand wordt gedaan is dat een hele opluchting voor de multinational. Shell heeft al vier jaar fors geïnvesteerd in het land. De hoogste baas van Shell, Jeroen van der Veer, had voor zijn vertrek voor een negendaagse reis naar Centraal Azie nog een dringend beroep gedaan op de bewindsman om zijn gewicht in de schaal te gooien.

De toezegging kwam er overigens niet zomaar. Tijdens het gesprek met Nazarbajev in zijn enorme paleis in de gloednieuwe hoofdstad, zei Bot dat Nederland Kazachstan zal steunen in zijn ambities om voorzitter te worden van de OVSE en om lid te worden van de WTO.