NEW YORK - De investeringsgroep Valcon die het informatieconcern VNU wil inlijven, heeft zijn bod verhoogd. Het consortium is nu bereid om per aandeel 29,50 euro te betalen tegen een eerder bod van 28,75 euro. Het totaalbedrag komt daarmee op 8,7 miljard euro. Dit heeft Valcon donderdag laten weten.

De aanmeldingstermijn van het eerdere bod, dat begin april is gelanceerd, zou vrijdagmiddag aflopen. Enkele grootaandeelhouders hadden al min of meer laten weten niet op dat bod in te willen gaan.

Echec

Daarmee dreigde een nieuw echec voor het bestuur van VNU, dat vierkant achter de overnamepoging van Valcon staat. Het informatieconcern, in Nederland bekend van marktonderzoeker ACNielsen en het blad Intermediair, ving vorig jaar al bot bij zijn aandeelhouders toen het de Amerikaanse marktonderzoeker IMS Health wilde overnemen.

Het nieuwe bod geldt tot 19 mei. De investeringsmaatschappijen die zijn verenigd in Valcon, AlpInvest, Blackstone, Carlyle, Hellman & Friedman, KKR en Thomas H. Lee, hebben besloten dat zij het bod zullen doorzetten als 80 procent van de aandelen is aangemeld. Eerder was de drempel nog 95 procent.