AMSTERDAM - Als de economische scenario's zich voortzetten, liggen er meer rentestijgingen in Europa in het verschiet. Dat zegt Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag tijdens een toelichting op het rentebesluit. De ECB gaf eerder vandaag aan de huidige rente, van 2,5 procent, te handhaven.

"Verder kijkend blijven de condities gelden voor een aanhoudende economische groei in Europa", aldus Trichet. Ook de inflatierisico's nemen volgens de bankpresident toe. Jaarlijkse inflatiecijfers blijven volgens hem in 2006 en 2007 stijgen. Dat zou volgens marktkenners een rentestijging garanderen.

Trichet gebruikte in zijn speech ook regelmatig het woord "waakzaam". Voorgaande malen dat hij dat woord gebruikte, was om een rentestijging aan te geven, zoals in de maanden maart en december.

Drie maanden

Economen gaan ervan uit dat de ECB in juni de volgende rentestijging bekend zal maken. Een verhoging in juni zou namelijk betekenen dat de ECB, tussen elke verhoging van 0,25 procent, een termijn van drie maanden aan wil houden. In december 2005 startte de ECB met de renteverhogingen. Toen werd de korte rente met 0,25 procent verhoogd naar 2,25 procent. De daaropvolgende verhoging was in maart 2006.

Trichet zei donderdag in zijn toespraak dat de ECB een rentebesluit doet "op basis van eigen economische analyse en niet op basis van een vooraf gemaakt plan van renteverhogingen."