AMSTERDAM - Schiphol kan groeien, maar heeft daarvoor geen zesde landingsbaan of een dependance in de Noordzee nodig. Dat vindt staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen van Haegen (Verkeer en Waterstaat).

"Mijn persoonlijke mening is dat ik betwijfel of er een zesde baan komt", zei de VVD-bewindsvrouw woensdag in een interview met Het Parool. "Die baan geeft meer zekerheid, maar is een grote investering. Ik denk dat selectiviteit en het verplaatsen van delen van het luchthavenverkeer naar Lelystad beter zijn. Daar kunnen bepaalde charters en budgetvluchten heen."

Schultz van Haegen is evenmin enthousiast over de aanleg van landingsbanen in de Noordzee. Ze wijst erop dat zo'n plan "een gigantische operatie" omvat en dat de veiligheid daar niet is te garanderen door de vele vogels. "Ik denk niet dat er heel snel een luchthaven in zee zal komen".

Uitsluiten

In een toelichting laat Schultz overigens weten dat ze de aanleg van meer landingsbanen in de toekomst niet wil uitsluiten. Schiphol wijst met name daarop in een reactie op de uitlatingen van de staatssecretaris. "Ze sluit de zesde baan niet uit", aldus een woordvoerster van de luchthaven.

Eisen

Schiphol onderzoekt op het moment de mogelijkheden om te groeien. Daarbij moet de luchthaven voldoen aan een reeks eisen die onlangs door het kabinet zijn vastgesteld. Sinds februari 2003 wordt in bestemmingsplannen al wel rekening gehouden met de aanleg van een zesde en een zevende landingsbaan.