AMSTERDAM - Het aandeel KPN ging donderdagmorgen als een jojo op en neer op de Amsterdamse effectenbeurs. Het telecomconcern zakte kort na opening 5 procent weg, na de koersval (17 procent) van een dag eerder, om vervolgens de weg omhoog in te zetten. Bijna anderhalf uur na het begin van de handel was het verlies ingeruild voor een stevige winst, 4,2 procent op 5,20 euro.

Bekijk video

De aanvankelijke daling gaf voeding aan de gedachte dat beleggers de woensdag aangekondigde uitgifte van nieuwe aandelen, en de daarmee gepaard gaande verwatering van de winst, niet wisten te waarderen. Maar kennelijk groeit langzaam het vertrouwen dat de nieuwe KPN-topman A. Scheepbouwer het telecomconcern weer op de rails weet te krijgen. Mogelijk dat ook banken KPN-stukken aan het inslaan zijn om de koers overeind te houden.

Over een breed front gingen in het eerste uur de technologische aandelen omhoog. ASM Lithography, Getronics en Philips bevonden zich allen in de kop van de hoofdfondsen.

Verder liet ING (2,3 procent op 30,51 euro) een aardige winst zien. De zwaargewicht binnen de AEX-index trok de belangrijkste graadmeter van het Damrak mee omhoog (0,9 procent op 502,90 punten.

Slecht verging het Fortis. De Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar presteerde in het derde kwartaal minder dan verwacht en trakteerde beleggers bovendien op een winstwaarschuwing. Op de beursvloer werd Fortis 4,35 procent goedkoper op 27,48 euro.

/ECONOMIEKPN geeft riant aandelenbedrag uit