DEN HAAG - Door de aanhoudend hoge olieprijs is de winst van Shell in het eerste kwartaal wederom tot recordhoogte gestegen. De winst nam met 12 procent toe tot 6,088 miljard dollar. Een jaar eerder boekte het Nederlands-Britse olieconcern een resultaat van 5,55 miljard dollar.

De op drie na grootste beursgenoteerde oliemaatschappij presenteerde donderochtend zijn kwartaalresultaten.

De nettowinst, tegen actuele voorraadkosten en exclusief eenmalige posten (CCS), ligt ruim boven de verwachting van analisten. Zij rekenden gemiddeld op een kwartaalwinst van 5,56 miljard dollar. De kwartaalomzet van Shell steeg met 5 procent naar 75,9 miljard dollar.

Nigeria

De blijvend hoge olieprijs is de belangrijkste aanjager van het resultaat van Shell. De productie van het concern heeft het afgelopen kwartaal onder druk gestaan door de perikelen in Nigeria, waar het concern zo'n 10 procent van zijn totale oliewinning realiseert.

Rebellen houden Shell in het deltagebied van de rivier Niger nu al twee maanden in hun greep. Ook had Shell last van uitgestelde productie in de Golf van Mexico, vanwege de orkanen die daar in 2005 woedden. Hierdoor is de productie van Shell in het eerste kwartaal met 3 procent gedaald tot 3,7 miljoen vaten olie per dag.

Toelichting

Topman Jeroen van der Veer noemt het kwartaalresultaat "bevredigend". Hij zal later op de dag een toelichting geven op de strategie van de oliemaatschappij. Daarin staat onder meer dat Shell de productie in 2009 wil hebben opgevoerd tot 3,8 à 4 miljoen vaten per dag.

De oliemaatschappij verwacht net als in 2005 ook dit jaar flink wat geld terug te geven aan zijn aandeelhouders. Vorig jaar retourneerde het concern 17 miljard dollar via de uitkering van dividend en het terugkopen van eigen aandelen.

Dit jaar zal Shell in ieder geval voor 5 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen. In het eerste kwartaal is daarvan al 1,5 miljard gerealiseerd. Het interimdividend werd met 9 procent verhoogd naar 25 eurocent per aandeel.