AMSTERDAM - Het kabinet trekt honderd miljoen euro extra uit om tienduizend werkloze probleemjongeren voor mei volgend jaar aan het werk te krijgen. Dat schrijft De Telegraaf donderdag.

In juni wordt in zeker 31 steden een zogenoemde no-risk polis voor bedrijven ingevoerd. Werkgevers die een leerbaan bieden aan jonge werklozen tussen de 16 en 23 jaar hoeven als jongeren ziek thuisblijven niet zelf voor de kosten op te draaien.

Laatste strohalm

Samen met het bedrijfsleven, scholen en de projectgroep Jeugdwerkeloosheid willen met deze actie de 'bijna verloren generatie' van 35 duizend jongeren behoeden voor een permanent bestaan in de bijstand. "Het is de laatste strohalm", zegt staatssecretaris van Onderwijs Mark Rutte (VVD).

"De bereidheid en het gevoel van urgentie is er bij scholen, bedrijven en overheden en nu de economie aantrekt, moeten we ervoor gaan."

Naast de no-risk polis, krijgen bedrijven die een werkloze jongere in een leerbaan plaatsen een premie van 5500 euro. De premie was vierduizend euro. Dit geld komt volgens de ochtendkrant uit een geldpot van veertig miljoen euro, die tijdens de werktop al beschikbaar was gesteld.

Leerbaan

De Taskforce Jeugdwerkloosheid begon twee jaar geleden met een project om 65 duizend jongeren, de zogeheten drop-outs, aan werk of een leerbaan te helpen. Doel was om voor mei volgend jaar veertigduizend jongeren te helpen. Tot nu toe hebben dertigduizend jongeren een baan gekregen.

Twee weken geleden werd bekend dat jongeren ondanks de werkloosheid niet geïnteresseerd zijn in leerbanen in het midden- en kleinbedrijf. Vooral in de sectoren techniek, bouw en zorg moeten daarom buitenlanders naar Nederland worden gehaald.

Geen idee

In september maakte de Taskforce Jeugdwerkloosheid bekend dat gemeenten en werkinstellingen duizenden jeugdige werklozen binnen enkele maanden aan een baan of opleiding kunnen helpen, maar dat dit niet lukt omdat de jongeren geen idee hebben wat voor werk ze zoeken.