DIEMEN - Bijna een kwart (23 procent) van de werkenden in Nederland denkt binnen een halfjaar ergens anders te werken. Dat blijkt uit de Randstad Werkmonitor die woensdag is verschenen. Het percentage is de afgelopen twee jaar niet zo hoog geweest.

Mensen zoeken een ander baan omdat zij toe zijn aan een nieuwe uitdaging, blijkt uit de enquête. Maar ook ontslag of de angst daarvoor maakt mensen mobieler op de arbeidsmarkt. Opvallend veel ondervraagden zeggen dat zij een andere baan zoeken vanwege de negatieve sfeer op hun huidige werkplek.

Zeggen dat je een andere baan gaat zoeken, betekent nog niet dat het ook gebeurt. Een halfjaar geleden verwachtte 18 procent binnen zes maanden van werkgever te zijn gewisseld. Uiteindelijk heeft 8 procent dat daadwerkelijk gedaan.

Balans

De meeste werkenden zijn redelijk tevreden met de balans tussen werk en privé, blijkt verder uit het onderzoek. Huishoudens waar maar één van de twee volwassenen werkt, zijn in de minderheid. In twee derde van de huishoudens werken beide partners. In een derde werkt slechts een van beide. Meestal is dat de man, maar in een kwart van de gevallen de vrouw.

Een kwart van de werkenden doet ook nog vrijwilligerswerk. De meeste samenwonende of gehuwde stellen zijn een paar keer per week 's avonds samen thuis. Maar 7 procent ziet elkaar in de avonduren minder dan één keer per week.