MUENCHEN - De Duitse autofabrikant BMW heeft in het eerste kwartaal een recordwinst behaald van 948 miljoen euro, een stijging van 81 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het concern kon profiteren van een sterke verkoop van zijn nieuwe 3-serie. Ook de verkoop van aandelen in de Britse vliegtuigmotorbouwer Rolls-Royce stuwde de winst. Dat maakte BMW woensdag bekend.

De omzet steeg met 12 procent tot 11,6 miljard euro. BMW wist een boekwinst te boeken van 375 miljoen euro op de verkoop van een belang van meer dan 6 procent in Rolls-Royce. De verkoop bij BMW Group (met de merken BMW, Mini en Rolls-Royce) steeg met 13,9 procent tot 332.923 voertuigen.

Grootste

De verkoop van BMW's ging met 18,3 procent omhoog tot 283.297 wagens. Het concern wist vorig jaar de positie van Mercedes-Benz als grootste fabrikant van luxe auto's ter wereld over te nemen.

De resultaten zijn beter dan analisten hadden verwacht. Zij gingen gemiddeld uit van een nettowinst van 888 miljoen euro op een omzet van 11,57 miljard euro. BMW verwacht dit jaar een winst voor belastingen van meer dan 4 miljard euro.