AMSTERDAM - Kantoorartikelenhandelaar Buhrmann heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 24,5 miljoen euro. In dezelfde periode van 2005 schreef de onderneming nog een verlies van bijna 78 miljoen euro. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde kwartaalcijfers.

Buhrmann voerde de omzet met 16,4 procent op tot ruim 1,53 miljard euro. Op eigen kracht gingen de verkopen met 8 procent omhoog. In Noord-Amerika, waar Buhrmann twee derde van de omzet haalt, werd goede zaken gedaan dankzij een aantrekkende markt voor kantoorpersoneel.

Reorganisatie

Het bedrijfresultaat, exclusief bijzondere posten, kwam uit op 72,5 miljoen euro. Dat is 18 procent meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Buhrmann was bijna 25 miljoen euro kwijt aan de eerder aangekondigde reorganisatie van het Amerikaanse dochterbedrijf Corporate Express.

"Ons resultaat in het eerste kwartaal betekent een goed begin van 2006 en is volledig in lijn met onze verwachtingen", zei bestuursvoorzitter Frans Koffrie in een verklaring.

Omzetgroei

Buhrmann verwacht nog steeds verdere omzetgroei dit jaar vergeleken met 2005. De lopende reorganisatie in Noord-Amerika zal de winstgevendheid opvoeren in de tweede helft van 2006 en de jaren daarna.