DEN HAAG - Bij controle in de schoonmaakbranche heeft de Arbeidsinspectie vorig jaar bij bijna één op de vijf gecontroleerde bedrijven illegale arbeid aangetroffen. De werkgevers maakten gebruik van personeel zonder de vereiste werkvergunning. Ook stelde de inspectie vast dat dertien werknemers vervalste identiteitspapieren hadden of werkten op de papieren van een ander.

Dit blijkt uit een verslag dat het ministerie van Sociale Zaken dinsdag heeft gepubliceerd. De controleurs bezochten 109 bedrijven die schoonmaakwerk doen in horecabedrijven en in treinen. De inspectie had tips ontvangen dat juist daar illegale arbeid werd verricht.

Hotels

De wet werd het vaakst overtreden bij hotels, pensions en vakantieparken. Van de 59 gecontroleerde bedrijven in die sectoren had 22 procent de zaken niet op orde. Bij de fastfoodketens lag dat percentage op 16. Bij de schoonmaak van treinen kwamen de controleurs geen overtredingen tegen.

In de fastfoodketens werkten vooral Indiërs en Pakistanen illegaal. Bij de hotels, pensions en fastfoodketens waren het met name Afrikanen. Degenen onder hen die illegaal in Nederland verbleven, worden door de Vreemdelingendienst het land uitgezet. Werkgevers die gebruik maakten van illegale arbeid, hebben een boete gekregen van 8000 euro per illegale werknemer.