WARSCHAU - Bijna vier van de tien Polen (37 procent) denken erover elders in de Europese Unie te gaan werken. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen onderzoek van het bureau Pentor Research voor de Poolse radio. De werkloosheid in het land is met bijna 18 procent de hoogste in de EU.

Vooral jongere Polen met een hogere opleiding hebben belangstelling voor een baan elders in de EU. Maar onder degenen die graag de grens over willen voor een baan zijn ook mensen met een middelbareschooldiploma en afgestudeerden van beroepsopleidingen.

Het Poolse ministerie van Werkgelegenheid schat dat 600.000 Polen in 2004 een baan in het buitenland hebben gevonden. De meerderheid kwam terecht in Groot-Brittannië, Ierland en Zweden. Deze landen hebben hun grenzen in 2004 direct na de Poolse toetreding opengesteld voor Poolse werknemers.

Quotum

Griekenland, Spanje, Finland en Portugal hebben zich daar op 1 mei van dit jaar bij aangesloten. Nederland en vier andere West-Europese landen openen de grenzen geleidelijk. Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk doen dat per sector; Italië heeft zijn quotum voor buitenlandse werknemers bijna verdubbeld.

Alleen Duitsland, Oostenrijk en Denemarken houden hun grenzen voorlopig potdicht voor Oost-Europese werknemers. De eerste twee landen hebben al gezegd dat vol te willen houden tot de laatst mogelijke dag in 2011.

Geen problemen

De Europese Commissie heeft steeds gezegd dat de komst van legale Oost-Europese werknemers geen problemen veroorzaakt. In bijna geen enkel EU-land vormen zij meer dan 1 procent van de beroepsbevolking.