BRUSSEL - De Socialistische Partij in het Europees Parlement stelt de positie van Eurocommissaris Kroes (concurrentiebeleid) opnieuw ter discussie wegens haar "blijvende zakelijke betrokkenheid" bij de van witwassen verdachte vastgoedmagnaat Jan-Dirk P..

In een brief aan voorzitter Barroso van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, vraagt SP-Europarlementariër Meijer dinsdag "kritisch" naar de positie van Kroes te kijken. Volgens Meijer heeft Kroes pas onlangs haar financiële relatie met P. verbroken, in tegenstelling tot de belofte bij haar aantreden in 2004 om alle zakelijke banden op te geven. De zakelijke band van Kroes met P. kwam onlangs in de publiciteit, omdat hij wordt verdacht van het witwassen van geld dat is afgeperst van de in 2004 vermoorde vastgoedhandelaar Endstra.

Kantoorpanden

Kroes kocht in het verleden twee kantoorpanden van P., die zich daarvoor ook bij de bank garant stelde. Kroes heeft de panden volgens een woordvoerder van haar kabinet, de persoonlijke staf van een Eurocommissaris, inmiddels verkocht aan een bank. Daardoor was de garantstelling van P. ook niet meer nodig. Het opheffen van die garant- of borgstelling is pas enkele weken geleden rondgekomen, na een lange procedure bij de bank van een jaar.

De band van de Nederlandse Eurocommissaris met P. werd in 2004 ook al ter sprake gebracht door Europarlementariër Van Buitenen van de partij Europa Transparant. Deze liet de zaak volgens het kabinet ook door een expert onderzoeken. "Daaruit is gebleken dat er niets onoorbaars was aan de zakelijke band van mevrouw Kroes met de heer P.", aldus de woordvoerder. "De situatie is inmiddels ook alleen maar verbeterd in plaats van verslechterd."

Oude koeien

Kroes zei bij haar aantreden in 2004 al haar zakelijke banden op te zullen geven. Ook oordeelt zij niet over fusies of overnames in sectoren waar zij zelf bij betrokken is geweest. "Het lijkt er een beetje op dat er nu oude koeien uit de sloot worden gehaald", aldus de woordvoerder. Van Buitenen zegt "momenteel niets nieuws" te hebben gehoord.

"Ik ben ook van mening dat ik mij niet met het verleden van mevrouw Kroes bezig moet houden, maar met de werking van de huidige Europese Commissie." PvdA-aanvoerder in Brussel Van den Berg vindt het "niet goed mevrouw Kroes weer bij de zaak te betrekken". "De banden met P. zijn doorgeknipt. Zonder nieuw bewijs moet je ook geen verdenkingen stellen."

CDA

Het CDA in het Europees Parlement wacht het antwoord van Barroso af. "En verder ga ik er van uit dat een vrouw een vrouw is en een woord een woord", aldus Europarlementariër Wortmann-Kool. "We zullen haar aan haar woord houden, maar zien geen reden acties te ondernemen." Ook GroenLinks in het Europees Parlement zegt vooralsnog geen acties te overwegen.