AMSTERDAM - Bankverzekeraar Fortis heeft tientallen klanten financieel gecompenseerd voor beleggingsproducten die ruim zes jaar geleden in de hoogtijdagen van de beurs zijn verkocht, maar geen rendement opleverden.

Het gaat om uitkeringen die in uitzonderlijke gevallen zijn opgelopen tot 60.000 euro. Dit heeft een woordvoerder van de Belgisch/Nederlandse onderneming maandag bevestigd.

Fortis had vorige maand al aangegeven niet meer in beroep te gaan tegen uitspraken van het klachteninstituut DSI, dat de beleggers in het gelijk had gesteld. Het concern zag in dat de zaken niet meer waren te winnen.

Geleend geld

Het gaat om klanten die bij Fortis Bank Groeivermogen-producten aanschaften die klinkende namen als Beursversneller en Vermogensversneller droegen. Daarmee konden met geleend geld aandelen worden aangeschaft. Toen de beurs echter inzakte na het uiteenspatten van de internethype in het voorjaar van 2000, bleef er van de beloofde rendementen echter weinig over.

Volgens de Fortis-zegsman is er in de meeste gevallen "een paar duizend euro" uitgekeerd. De schadevergoeding kon oplopen tot 60.000 euro doordat soms gezinnen meerdere contracten afnamen.

Procedures

Tegen Groeivermogen lopen ook nog juridische procedures van ontevreden klanten.