NAALDWIJK - Het Westland krijgt er in de komende jaren ongeveer 1500 banen bij in de tuinbouwsector. Dat komt door een omvangrijke uitbreiding van het veilingcomplex van FloraHolland in Naaldwijk. Algemeen directeur J. Teelen van FloraHolland maakte dat maandag bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Tradeparc Westland 3 omvat 25 hectare en vergt een investering van 50 tot 60 miljoen euro. Dat geld gaat naar de aanleg van infrastructuur en het uitkopen van tuinders die de grond nu in eigendom hebben.

"We verwachten dat de eerste bedrijven op het nieuwe complex in 2010 open gaan", voorspelt Teelen.

Voorkeursrecht

Volgens de directeur biedt het veilingcomplex nu dagelijks werkgelegenheid aan tussen de 8000 en 9000 mensen. "Dat worden er op termijn ruim 10.000", aldus Teelen. Hij vertelde dat er vorige week een belangrijke stap is gezet in de aanloop naar het nieuwe bedrijvenpark. "De gemeente Westland heeft nu het voorkeursrecht bij de aankoop van de grond en dat is goed nieuws voor ons". Op 31 mei stemmen de leden van FloraHolland over de uitbreidingsplannen.

Vorig jaar boekte de marktleider in de sierteeltsector een omzetrecord van 2 miljard euro en een nettoresultaat van 5,4 miljoen euro. De omzet groeide met 5,1 procent ten opzichte van 2004. De veiling rekent voor 2006 op een totale omzetgroei van 2 procent. Het eerste kwartaal was veelbelovend met een toename van 3 procent.

Werkloosheid

Financieel directeur E. Leeuwarden denkt dat de groei in de komende jaren doorzet. "Belangrijke markten als Nederland en Duitsland blijven nog altijd achter, maar er zijn ook goede signalen. De wereldeconomie groeit alweer een paar jaar, en de werkloosheid daalt ook hier. Onze afzet in Oost-Europese landen als Rusland groeit enorm. De mensen krijgen daar steeds meer geld te besteden en daar profiteren wij van".