UTRECHT - In 2015 mag volgens de FNV niemand in Nederland meer onder de armoedegrens leven. "Ieder kind in Nederland hoort elke dag een ontbijt en een warme maaltijd te krijgen", aldus voorzitter A. Jongerius van de vakcentrale maandag tijdens de viering van de Dag van de Arbeid in de Hogeschool Utrecht.

De FNV-voorzitter waarschuwde dat armoede mensen kapot maakt en dat Nederland "socialer en beter" moet. Zij maakt zich zorgen over de "neoliberale" wind in het huidige sociaal-economisch denken.

Plannen

Zo heeft zij haar wenkbrauwen gefronst bij de plannen die PvdA-leider Bos vrijdag presenteerde, om de verzorgingsstaat te hervormen. Volgens haar moet hij zich misschien aansluiten in het rijtje van de drie B's: premier Balkenende, minister Brinkhorst van Economische Zaken en bangmakerij.

Op de 1-meiconferentie in Utrecht die de FNV samen met kerken en onder meer organisaties voor ontwikkelingssamenwerking, milieu en jongeren organiseerde, zei Jongerius dat de Dag van de Arbeid traditiegetrouw een dag is van internationale solidariteit. Maar zij stelde dat het ook zaak is om onszelf de maat te blijven nemen.

Milleniumdoelen

"Wat doen we? Boeken we vooruitgang?", vroeg de FNV-voorzitter. Zij wees op de zogeheten milleniumdoelen. In 2000 spraken diverse landen, waaronder Nederland, af om voor 2015 de armoede en barre omstandigheden van grote groepen mensen aan te pakken. "Armoede hoort niet. Niet hier en niet in ontwikkelingslanden."

Schuldsanering

Jongerius: "Steeds meer Nederlanders worden afhankelijk van schuldsanering. Tienduizenden schoolkinderen in ons land moeten zonder ontbijt naar school, omdat hun ouders de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen. Bittere armoede bestaat, stiekem ook in Nederland."

Volgens de FNV-voorzitter moet in de strijd tegen armoede 'het creëren van fatsoenlijk werk' worden toegevoegd aan de milleniumdoelen. "Een inkomen waar je van kunt leven, werk met respect voor arbeidsrechten, voldoende sociale bescherming, goede arbeidsomstandigheden en gelijkheid voor mannen en vrouwen."