RIJSWIJK - In de detailhandel in Nederland is een bende actief die rekeningen van klanten plundert. De bende plaatst een extra paslezer op pinautomaten in winkels, waardoor het mogelijk is toegang tot de rekening van de klanten te krijgen. Een woordvoerder van het Platform Detailhandel heeft maandag een bericht daarover in het AD bevestigd.

De bendeleden doen zich volgens de woordvoerder voor als monteurs of zetten tijdens nachtelijke inbraken een extra paslezer op een pinapparaat. Ook worden in winkels camera's geplaatst om de pincode te lezen. Inmiddels hebben al enkele winkels en klanten aangifte bij de politie gedaan, aldus de woordvoerder.

De bende is in heel het land actief. De financieel-economische recherche heeft een speciaal team opgezet om de bende snel te kunnen opsporen. Vermoed wordt dat het om een en dezelfde bende gaat, omdat in heel het land dezelfde methode wordt gebruikt.

Chip

De detailhandel werkt samen met de banken aan een nieuwe techniek die deze diefstallen moet voorkomen. "De strip op de pas wordt dan vervangen door een chip en die is minder gemakkelijk te kopiëren", zegt de woordvoerder.

Tot die tijd adviseert het platform de winkeliers strikt te letten op de legitimatie van monteurs en de pinapparaten iedere morgen te controleren voor ze worden gebruikt.