ZWOLLE - De gemeente Zwolle gaat met het ministerie van Economische Zaken en de provincie Overijssel een claim van tientallen miljoenen guldens indienen bij de Finse motorenfabrikant Wärtsilä. Het is een poging de voorgenomen sluiting van de fabriek in Zwolle te voorkomen.

Dat heeft de Zwolse wethouder J. Baarsma (Economische Zaken) woensdagavond aan de gemeenteraad bekendgemaakt. De gemeente heeft de afgelopen jaren ruim 13 miljoen gulden geïnvesteerd in de infrastructuur in de stad om het bedrijf te behouden. Wärtsilä maakte vrijdag evenwel bekend de deuren van de moderne fabriek in Zwolle met circa zevenhonderd medewerkers volgend jaar te willen sluiten.

Het ministerie heeft de afgelopen jaren tientallen miljoenen aan technisch ontwikkelingskrediet verstrekt aan Wärtsilä Nederland. Eerder dit jaar werd 17 miljoen kwijtgescholden. Op dit moment staat nog ruim 43 miljoen uit, waarvan nog onduidelijk is of het wordt teruggevorderd. Door gezamenlijk bedragen terug te vorderen hopen de overheden dat de motorenfabrikant het besluit heroverweegt.

Verder wordt onderzocht of bij de keuze van Wärtsilä voor behoud van de vestiging in het Italiaanse Triëst sprake is van oneerlijke concurrentie, bijvoorbeeld door overheidssteun. De gemeente wil Wärtsilä ook de mogelijkheid ontzeggen om het fabrieksterrein bij het NS-station in Zwolle te verkopen voor andere doeleinden. Tot slot wordt het bedrijf verplicht de vervuilde grond te saneren.

Naast de financiële claims wil Zwolle ook morele druk uitoefenen op het hoofdkantoor van Wärtsilä en de juridische mogelijkheden onderzoeken om de fabriek te behouden. De gemeenteraad uitte woensdagavond haar ernstige zorgen over de voorgenomen sluiting. De verwachting is dat bij zeker dertig toeleveranciers van de fabriek eveneens arbeidsplaatsen zullen verdwijnen.

/ECONOMIEMotorenfabrikant Wärtsilä sluit vestiging Zwolle