NEW YORK - In een ziekenhuis in Cambridge, in de Amerikaanse staat Massachusetts, is zaterdag John Kenneth Galbraith overleden. Dat maakte de zoon van een van de invloedrijkste economen van de twintigste eeuw bekend, meldde de BBC zondagochtend.

De Canadees van geboorte schreef meer dan dertig boeken waaronder het beroemde The Affluent Society dat in 1958 werd gepubliceerd. De progressieve Galbraith trad op als adviseur van verscheidene Democratische Amerikaanse presidenten. Ook diende hij onder John F. Kennedy als Amerikaans ambassadeur in India.

Hij werd volgens zijn zoon Alan twee weken geleden opgenomen in het ziekenhuis. "Hij heeft een mooi en vol leven gehad", aldus Galbraith junior. De econoom is 97 jaar oud geworden.

Heilige huisjes

Generaties studenten aan de prestigieuze Harvard universiteit kregen onderricht van de rijzige professor. Hij werd volgens The New York Times bewonderd, benijd en soms beschimpt vanwege zijn welsprekendheid, zijn gevatheid en zijn vermogen ingewikkelde zaken begrijpelijk te maken. Hij was gesteld op zijn internationale faam als sloper van heilige huisjes en als non-conformistisch econoom met zijn uitspraken die bekend werden als "klassieke Galbraith ketterij".

Socioloog

Galbraith geldt niet als wiskundig econoom die met ingewikkelde formules en berekeningen zijn gelijk wilde halen. Hij was volgens sommige andere economen veeleer een economisch socioloog met zijn nadruk op historische ontwikkelingen en politieke veranderingen en hun invloed op economische wetmatigheden. Ook zijn niet-technische schrijfstijl die door vijanden wel als oppervlakkig wordt beschreven, is een teken van zijn sociologische inborst, aldus de wetenschappers.

Zelfspot

Aan zelfspot ontbrak het de befaamde professor, speechschrijver, politiek adviseur en diplomaat niet. "Kennedy, zo geloof ik altijd, was blij om mij in zijn regering te hebben, maar dan wel op een geschikte afstand zoals in India", schreef hij in zijn memoires. In een in 1990 verschenen satire over de economische faculteit van Harvard stak hij de draak met een zekere zeer uitgesproken persoon die opvallend veel gelijkenissen met Galbraith vertoonde.