NEW YORK - Beleggers op de effectenbeurs in New York waren woensdag al in een vakantiestemming. Donderdag is Wall Street dicht wegens Thanksgiving. De dag voor deze nationale feestdag kent traditioneel een slappe handel. De Dow-Jonesindex zakte 66,7 punten, of 0,67 procent tot 9834,68 punten. De Nasdaq verloor 5,46 punten, of 0,29 procent op 1875,05 punten.

Het was vooral 's middags rustig op de handelsvloer. "We hadden tot elf uur iets te doen, daarna vertrokken mensen al", aldus een beurshandelaar. Veel beleggers houden deze handelsweek alvast voor gezien. Donderdag is de beurs dicht en vrijdag wordt een halve dag gehandeld.

Het positivisme brokkelde woensdag verder af. Het nieuws dat de vraag naar werkloosheidsuitkeringen in de Verenigde Staten onverwacht is gedaald, kon het tij niet keren. Het aantal claims voor een uitkering loopt al vier weken terug en is op het laagste peil sinds de aanslagen beland.

Ook cijfers waaruit blijkt dat consumenten iets meer vertrouwen hebben in de economie kon beleggers niet tot kopen aanzetten. De populaire meting van de Universiteit van Michigan signaleerde, voor de tweede opvolgende maand, een stijging van het consumentenvertrouwen.

Microsoft had het woensdag zwaar te verduren. De softwarereus heeft laten weten 375 miljoen dollar nodig te hebben om schikkingen te treffen in rechtszaken. "Een teken van overgave", vindt een beurshandelaar. Daarbij vrezen analisten dat Microsoft een winstwaarschuwing moet geven omdat de verkoop van de X-box (spelcomputer) tegen zou vallen. Het aandeel zakte ruim 2 procent. De euro noteerde aan het einde van de handel in New York 0,8786 dollar. Dinsdag was dat nog 0,8832. De Amerikaanse munteenheid stond op f 2,5065, terwijl de dollar woensdag op f 2,4939 was uitgekomen.