MOSKOU - Het Russische gasconcern Gazprom is nu het op drie grootste bedrijf ter wereld, gemeten naar marktkapitalisatie. De beurswaarde van het staatsbedrijf steeg woensdag met 8,3 procent tot 266 miljard dollar (205 miljard euro). Daarmee is Gazprom het Britse olieconcern BP voorbijgestreefd.

Gazprom, 's werelds grootste gasproducent, moet nog drie Amerikaanse giganten voor zich dulden: oliemaatschappij ExxonMobil (391,7 miljard dollar), conglomeraat General Electric (355 miljard dollar) en softwareconcern Microsoft (280 miljard dollar).

In trek

Het Russische gasbedrijf was in trek door een besluit van Morgan Stanley Capital International, de samensteller van de toonaangevende MSCI-indices, om het gewicht van het aandeel in de index van opkomende markten te verzesvoudigen. Veel beleggingsfondsen spiegelen zich aan de MSCI-indices, wat betekende dat fondsbeheerders extra aandelen Gazprom moesten inslaan. Gazprom profiteerde ook van de wereldwijd hoge olie- en gasprijzen.

De herweging in de MSCI-index dankte Gazprom aan het feit dat het voor buitenlandse investeerders mogelijk is geworden aandelen in het gasbedrijf te bezitten. President Poetin nam obstakels die dat verhinderden in december weg.