NEW YORK - Luchtvaartmaatschappijen hebben de oplossing gevonden om nog meer mensen per vlucht te vervoeren. Staanplaatsen in vliegtuigen zijn de toekomst, meldde het Amerikaanse dagblad The New York Times dinsdag.

Maatschappijen ontwikkelden een 'stoel' waarbij passagiers tegen een gestoffeerde plank moeten leunen en door gordels op hun plaats worden gehouden. Per plaats zouden maatschappijen zeker 12 centimeter ruimte besparen.

Vliegtuigfabrikant Airbus gooide bij meerdere luchtvaartmaatschappijen een balletje op over het ontwerp.

Vooralsnog hielden de bedrijven een slag om de arm en gebruikten ze andere manieren om meer passagiers in hun toestellen te herbergen.

Beenruimte

Dunnere zitplaatsen en minder beenruimte voor klanten zijn populaire maatregelen. De gemiddelde afstand tussen stoelen nam vanaf 1978 af van 86 naar 78 centimeter.

De oorzaak voor het zoeken naar creatieve oplossingen voor meer ruimte ligt vooral in de stijgende prijzen van kerosine, waardoor meer passagiers nodig zijn om winst te maken. Ook zijn dunnere stoelen lichter en dat scheelt brandstof. Een staplank scheelt zelfs 7 kilo met een plattere zitstoel.