AMSTERDAM - De FNV Horecabond voert dinsdag actie bij McDonald's. Bij ruim twintig filialen informeert de bond gasten en personeel over de verondersteld negatieve gevolgen van de horeca-cao die McDonald's hanteert. De bond wil dat op 1 juli een nieuwe cao van kracht wordt, waarin onder meer een algemene loonsverhoging van twee procent wordt opgenomen.

De actie begint dinsdagochtend bij vestigingen van de fastfoodketen in Zwolle, Hoorn en Best. De FNV voert al maanden actie voor een betere cao in de horeca. De bond bezocht onder meer de grote steden. De huidige overeenkomst, die niet door de FNV is ondertekend, geldt tot het voorjaar van 2008. Hierin wordt volgens de bond geen respect voor het personeel getoond.

In de cao staat onder meer dat de werkgever zijn personeel geen loon hoeft te betalen als er geen werk is. Daarnaast is er voor een 'groot deel' van het horecapersoneel dit jaar geen loonsverhoging. Ook kan een werkgever zes keer een contract voor bepaalde tijd afsluiten, wat volgens de FNV tot grote onzekerheid bij de werknemers leidt.