UTRECHT (ANP) - Chinese horecaondernemers runnen steeds vaker een Hollandse cafetaria met broodje kroket, patat en frikandel. "Een groeiende groep Nederlandse ondernemers gaat met pensioen, maar hun kinderen hebben vaak geen interesse in de snackbar. Het zijn vrijwel alleen Chinezen die de zaak willen overnemen", aldus bestuurder H. Hus van de sector Fastfood- en IJsbedrijven van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) maandag.

Inmiddels is 15 procent van de snackbars en cafetaria's in Nederland in Chinese handen. Dat komt neer op circa achthonderd van de 5200, terwijl dat er vorig jaar zomer nog ongeveer zeshonderd waren.

Samen met KHN-sector Chinees-Indische bedrijven organiseerde Hus maandag 'De Dag van de Chinese Cafetaria' in Utrecht. De horecabestuurder telde daar ruim 120 geïnteresseerden.

Kinderen

Hus: "Wij zien vooral Chinese kinderen die geen zin hebben in het traditionele restaurant van hun ouders. Zij kennen het harde werken en de lange openingstijden bij hun ouders en weten dat de Chinese restaurants momenteel onder druk staan door de opkomst van hippere wok-zaken. Zij hopen in een cafetaria meer hun werktijden te kunnen bepalen."

Bovendien bestaat er een groot tekort aan Chinese koks. Hierdoor zoeken ook veel Chinese ondernemers volgens Hus hun heil in segmenten, waarbij ze geen oosterse kookkennis nodig hebben.