LUXEMBURG/BRUSSEL - Het schandaal rond de tekortcijfers van Griekenland is nog niet helemaal voorbij. Bureau Eurostat vindt dat er ondanks recente verbeteringen nog steeds kwesties met betrekking tot de Griekse cijfers zijn "van structurele en systematische aard".

Eurostat zegt dat in het maandag verschenen jaaroverzicht van de begrotingstekorten van de EU-landen. Anderhalf jaar geleden bleek dat Griekenland jarenlang verkeerde, veel te gunstige cijfers had gepresenteerd over zijn tekorten. Het land had niet eens de euro mogen invoeren, zo bleek achteraf. Binnenkort brengen deskundigen van Eurostat opnieuw een bezoek aan Athene.

Limiet

Volgens de huidige gegevens had Griekenland vorig jaar een begrotingstekort van 4,5 procent van het bbp. Weliswaar flink minder dan het monstertekort van 6,9 procent in 2004, maar nog altijd veel hoger dan de Europese limiet van 3 procent.

Herstel

In de meeste andere EU-landen gaat het met het tekort de goede kant op. Geholpen door economisch herstel wisten de eurolanden hun tekort terug te brengen van gemiddeld 2,8 procent in 2004 tot 2,4 procent vorig jaar.

Frankrijk

Belangrijk is dat Eurostat de Franse cijfers heeft bevestigd. Parijs is vorig jaar voor het eerst sinds 2002 onder de 3 procent gebleven: de teller stopt bij 2,9. In Duitsland is dat niet gelukt; daar is het gat in de begroting 3,3 procent.