BORN - De productie bij NedCar in Born is maandagmorgen vroeg om 06.00 uur op gang gekomen. Ruim 1500 werknemers van de autofabriek legden vrijdag het werk voor 24 uur neer. De stakers eisen een werkgarantie tot eind van het jaar.

Omdat de productie van de Smart ForFour van DaimlerChrysler wegvalt, wil Mitsubishi duizend mensen ontslaan. Vakbonden en ondernemingsraad willen tot eind van dit jaar de tijd om te zoeken naar een vervanger voor de Smart.

Ze willen uiterlijk woensdag horen of de directie deze eis inwilligt. Als NedCar er niet op ingaat, wordt er weer gestaakt. Inmiddels heeft de directie de bonden uitgenodigd voor een gesprek maandagmiddag.

Baan

De Limburgse gedeputeerde Martin Eurlings (CDA) stelt overigens dat geen duizend, maar tweeduizend medewerkers dreigen hun baan te verliezen. Behalve productiepersoneel kunnen ook kantoorpersoneel en werknemers van toeleveringsbedrijven hun baan kwijtraken. Dat zegt Eurlings maandag in De Telegraaf.

De voorwaarden die het moederbedrijf stelt aan NedCar houden volgens de gedeputeerde in dat net zolang in de kosten wordt gesneden, totdat het bedrijf uit de rode cijfers is. Eurlings is als econoom betrokken bij de onderhandelingen.

Zware klap

De uitwerking van het voornemen van de directie van het Japanse Mitsubishi is volgens hem een zware klap voor de Limburgse industrie. Dat een nieuw model auto na 2010 van de band komt rollen in de Limburgse autofabriek is volgens hem niet waarschijnlijk.

Het scenario dat door Eurlings wordt geschetst, wordt negatief ontvangen door onderhandelaar Arthur Bot van bedrijvenvakbond CNV. Hij zegt in de krant dat het onbegrijpelijk is 'dat een gedeputeerde door alle onderhandelingen heen gaat walsen'. Volgens Bot zou Eurlings andere informatie hebben dan de bond.

Staking

De bonden gaan er van uit dat bij NedCar duizend banen in de productie op de tocht staan. Dat is zo sinds Daimler-Chrysler aankondigde de productie van de vierpersoons Smart te beëindigen.