AMSTERDAM - Nederlandse werknemers gaan volgend jaar gemiddeld 120 euro minder WW-premie betalen per jaar. Ook gaat de overheid meer bijdragen aan kinderopvang en stijgt de kinderbijslag met dertig euro per kind. Dat zegt minister van Sociale Zaken Aart Jan de Geus (CDA) zondag in een interview met De Telegraaf.

De minister stelt dat de koopkrachtplaatjes van het Centraal Planbureau niet meer voldoen. De werkelijkheid van die plaatjes is volgens de bewindsman niet de werkelijkheid van de loonstrookjes. De Geus stelt dat meer moet worden gekeken naar draagkracht van gezinnen op drie hoofdpunten: wonen en energie, zorg en kinderen.

"Wij kunnen wel zeggen dat de hoge energieprijs wordt verrekend met de inflatie, maar mensen worden geconfronteerd met stijgende vaste lasten", zegt de minister in het dagblad.

Koopkracht

Vrijdag werd bekend dat het kabinet dit jaar ruim een miljard euro uittrekt voor de koopkracht. Ook volgend jaar wordt eenzelfde bedrag uitgetrokken voor koopkrachtreparatie. De Geus zegt in de krant dat de WW-premie volgend jaar met een procent zal worden verlaagd.

"Als het economisch beter gaat en minder mensen een WW-uitkering krijgen, moet dat gehate verschil tussen bruto- en nettoloon kleiner worden." Daarnaast zegt de minister dat voor kinderbijslag en kinderopvang in totaal 250 miljoen euro wordt uitgetrokken.