GRATHEM - NedCar gaat dinsdag met vakbonden en ondernemingsraad (OR) om de tafel zitten om uit de huidige impasse te komen. Dat zei directeur J. Govaarts van NedCar zaterdag na afloop van een gesprek in Grathem met premier Balkenende en staatssecretaris Van Gennip.

Volgens Govaarts zijn de verschillen tussen bonden en directie overbrugbaar. In feite gaat het om een verschil van 14 miljoen euro: de bonden en de OR willen drie maanden extra tijd om te zoeken naar een vervangend model voor de DaimlerChrysler Smart, die binnenkort uit productie gaat. NedCar wil in september beginnen met het laten afvloeien van duizend mensen, de bonden willen daarmee wachten tot december.

Dat verschil kost de fabriek 14 miljoen. Volgens de bonden wordt dit geld uit de pot van DaimlerChrysler betaald, en heeft eigenaar Mitsubishi daar geen cent pijn van. Govaarts zei zaterdag dat "in onze optiek dit verschil overbrugbaar is".

Triest

Vakbonden en OR reageerden verbaasd en geërgerd op de uitspraken van Govaarts. "Wij weten van niks, mij heeft ie niet gebeld", reageerde bestuurder Chr. van Bokkum van FNV-Bondgenoten. Voorzitter J. Wouters van de Ondernemingsraad van NedCar schoot uit zijn slof: "Triest noem ik zoiets", zei hij. "Zo communiceert die man nou, dit is tekenend, tegen ons zegt hij niks."

Aanwezige media

Govaarts deed zijn uitlatingen na afloop van een gesprek met de premier op het moment waarop de vertegenwoordigers van bonden en OR zich bij Balkenende meldden voor een gesprek. Ze kwamen elkaar op de trap tegen, maar Govaarts zei niets tegen de bonden. OR en bonden hoorden pas van het door Govaarts aangekondigde gesprek na afloop van het gesprek met de premier. Het feit dat ze dit hoorden via de aanwezige media, stemde de vakbonds- en OR-mannen niet vrolijk.

Bestuurder A. Bot van CNV-Bedrijvenbond zei nog niet te weten waar een gesprek dinsdag dan over moet gaan. "Dan moet er wel wat op tafel liggen", zei hij. En Wouters vulde aan: "Mischien denkt Govaarts door die stakingen anders."

De Unie

Ook vakbond De Unie is kwaad omdat die niet is geïnformeerd over het gesprek van zaterdag met de premier. Bestuurder B. Keulen van De Unie zei zaterdag zwaar teleurgesteld te zijn. "Hiermee staat voor ons de voorzitter niet langer boven alle partijen, want de OR vergeet hier de belangen van de leden van De Unie bij NedCar", aldus een boze Keulen. Maar Keulen vindt het ook triest dat "Balkenende dit laat gebeuren". De Unie doet niet mee aan de stakingsacties bij NedCar.

Balkenende

Balkenende was zaterdag samen met Van Gennip en minister Van der Hoeve voor een CDA-bijeenkomst in Horn. Na afloop daarvan voerde hij in Kasteel Buggenum in het naburige Grathem gesprekken met Govaarts, voorzitter Wouters, Bot, Van Bokkum, de Limburgse gouverneur L. Frissen (CDA) en gedeputeerde economie M. Eurlings (CDA). Het ging om NedCar en de in het slop geraakte Limburgse maakindustrie.